Zastávka Nižbor

S mým mužem rádi podnikáme různé výlety po vlastech českých, které vždy spojujeme s nějakou zajímavou gastronomickou zastávkou. Tentokrát jsme vyrazili z naší chaty, nacházející se v Křivoklátských lesích, na nádraží do Nižboru. Herec Tomáš Hanák zde vlastní nádražní hospůdku a i když mi tento podnik kamarádka již vychválila a tudíž jsme jeli na jistotu, pohled na tuto stylovku mě neskutečně rozveselil. Ani nevím jak to popsat. Z jedné strany stojí dva staré vagóny, které navazují na dřevěný domek (bývalí železniční sklad), z něhož na druhé straně trčí další vagón jakoby na vyvýšené zahrádce se stolečky. Interiér je více než stylový, najdete zde spousty různých možností k sezení, včetně lavic z kupé, zdi zdobí různé nádražní artefakty. Asi nejvíce mě pobavila velká váha na kufry umístěna v úrovni podlahy, na kterou jsem během naší návštěvy zde viděla stoupat mnoho hostů. Někoho dokonce před a ještě jednou po jídle. Já osobně jsem si ze zvědavosti zvážila kočárek i s miminkem. Jídelní lístek je velice přehledný. V týdnu nabízí vždy jedno denní jídlo a jinak obsahuje tři stálé hlavní chody. Jeden masitý, tři bez masa a dva saláty. Své místo zde mají i dvě jídla dětská a to obvyklý kuřecí řízek a z mého pohledu vhodnější čerstvé těstoviny s tomatovou omáčkou a strouhanou goudou.

My jsme si sedli na zahrádku za domeček rovnou nad tratí s výhledem na Nižborského výpravčího mávajícího na projíždějící vlaky. To ovšem není jediná výhoda tohoto místa. Na rozdíl od zahrádky vepředu, zde příjemně profukuje. Objednali jsme si Vepřová žebra na medu s barbecue omáčka a Caesar salát s kuřecím masem. Žebra byla skvělá, barbecue omáčka zaručeně domácí a krásně se leskla. Servírována byla s malým salátkem coleslaw s bohužel neochuceným polníčkem a domácím chlebem. Coleslaw je klasický americký zelný salát s mrkvÍ, v Čechách známý hlavně díky KFC. Každý ho dělá trochu jinak, i já mám svou verzi, která je velice podobná té v Zastávce Nižbor. Caesar salát je další klasikou. V jeho případě si ovšem myslím, že má prostě chutnat tak jak má a není zde prostor pro variace, mimo možnosti volby zdali s masem, nebo bez. Caesar salát z největší pravděpodobností vymyslel italo-američan pan Cardini, který vlastnil v dvacátých letech minulého století restauraci v mexické Tijuaně. Vytvořil ho v rychlosti a trochu z nouze, protože mu ten večer docházeli suroviny, nicméně se mu podařil pokrm, který dobil celý svět. Caesar v Zastávce mi moc chutnal, i když parmezán nebyl na hoblinky a měla bych ráda více než jeden plátek slaniny. Jenže na to nemůžete dát, protože já křupavou slaninu prostě miluji…

Po napsání jsem tentokrát s celou svou rodinou Zastávku Nižbor navštívila ještě jednou a tudíž bych ráda tuto recenzi doplnila o informaci, že i konfitovaný bůček s křenem, brusinkami a zelným salátem rozhodně chutná jak má. Domácí paštika je servírována v tak velké misce, že si musíte buď přiobjednat chleba, nebo si půlku vzít domů. Jediné zklamání byli kuřecí řízečky s bavorský salátem, oboje bylo moc suché. Největší místní hit, smažený sýr, jsme neměli možnost ochutnat, protože již byl vyprodaný.

Nicméně mi Zastávka vykouzlila i podruhé veliký úsměv na tváři a zaslouží si být nejen zastávkou, ale i cílem Vašeho výletu. S politováním jsem zaslechla, že pan Hanák jí chce po sezóně opustit. Takže šup šup směr Nižbor, mate čas už jen do října. A pokud tam pana Hanáka náhodou potkáte, pokuste se ho přemluvit, ať na příští sezónu zase otevře.

Dobrou chuť..

 

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *