Únětický pivovar

Při procházce půvabným údolím únětického potoka, jsme s mým mužem dostali hlad. Díky chytrým telefonům jsme zjistili, že se blížíme k Únětickému pivovaru a tak jsme v radostném očekávání ještě přidali do kroku.

Za impozantní bránou se nachází krásný areál zrekonstruovaného pivovaru, kde je na rozlehlém prostranství rozestavěna spousta dlouhých pivních stolů a lavic. Uvnitř pivovaru se pak nachází velká místnost s klenbou a kamennými zdmi, kde příjemně působí nesourodý nábytek, tzv. „každý pes jiná ves“. My jsme zvolili venkovní lavici ve stínu, a vybrali jsme si ze stálé nabídky. Já si objednala smažené vepřové karé s bramborovým salátem, zakysanou smetanou, jablky a citronem. Obsluha mi však nabídla, zdali nechci svůj řízek raději z panenky a já tak svoji objednávku hned pozměnila.  Můj muž měl zálusk na konfitované kachní stehno, červené hlávkové zelí a houskový knedlík. Než jsem stačila svou porci vyfotografovat, manžel se na ní vrhl a rozkrájel mi řízek na kousky. Učinil tak, protože jsem zrovna měla naše malé úžasňátko na klíně opřené o mou levou paži a tak mi znemožňovalo své maso si nakrájet sama. A řízek to byl dobrý, ovšem za zmínku a to speciální stojí bramborový salát. S klidným srdcem mohu říci, že byl jeden z nejlepších, které jsem kdy jedla. Možná by bylo vhodné se na tomto místě omluvit všem babičkám, tchýním i vánočním kaprům, ale tento salát byl prostě extra třída. Jeho hlavní složku tvořily samozřejmě brambory, doplněny křupavoučkými jablky a sem tam se v ústech ocitla mrkev či pastinák. V Únětickém pivovaru se očividně mazlí s přílohami, protože manželovo zelíčko bylo také báječné. Kachna byla klasickým konfitem, tudíž pečená v sádle při nízký teplotě. Manžel, nevím, zdali jsem již dříve zmínila, že má drahá polovička je profesí kuchařem, ovšem prohlásil, že by se jeho stehnu mohlo věnovat trochu více péče. Ale nechápejte to špatně, velice jsme si pochutnali a všechno spláchli lahodnou únětickou desítkou.

I když jde o pivovar, tudíž spíše místo pro dospělé, s klidným srdcem mohu říci, že se zde jedná také   o „baby friendly“ podnik. Kočárek zaparkujete téměř kdekoliv a toalety jsou vybaveny přebalovacím pultem. Dětské jídlo je na jídelním lístku jen jedno a to obligátní kuřecí řízek s bramborovou kaší. Chápu, že většina dětí asi rádo smažené, ale nešlo by to alespoň trochu zdravěji?  Rozhodně bych Unětický pivovar doporučila i jako zastávku cyklistického výletu a možná zrovna někdy v týdnu odpoledne. Proč? Protože mají tři odpoledne v týdnu od 16ti hodin speciální odpolední nabídku. Ve středu například Tatarský biftek s kapary a ve čtvrtek Pečené hovězí žebro s omáčkou z pečeného česneku.

Dobrou chuť..

 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *