život mi chutná

Zmražení pomocníci

Musím říct, že mi zmražení jako způsob konzervace vůbec nevadí. Ba naopak, může vám to hodně usnadnit práci. Uvedu zde zmražené pomocníky, které mám vždy v mrazáku:

1. Nakrájená kořenová zelenina na kostičky. Tuto smě zabalenou po větších porcích v pytlíčcích, používám jako základ do omáček, či pod maso, nebo jako vložka do vývarů.

2. Umyté slupky a odkrojky z různé zeleniny. Vždy když nějakou zeleninu v kuchyni použiju, odkrojky a slupky z ní přihazuji do velkého pytle v mrazáku. Tuto směsici pak používám jako základ na zeleninový vývar. Prostě uvařím všechen ten vzácný odpad plné chuti a pak přes síto vývar vyčistím. Poté vkládám zeleninu na kostky (viz 1.), které uvařím „na skus“.

3. Nakrájenou cibulku na malé kostičky. Pokud do nějakého receptu použiji jen kus cibule, nakrájím i zbytek a šup s ním do mrazáku. Lze pak bezproblémově použít do jakéhokoli tepelně upraveného pokrmu. Například pod vajíčka ke snídani.

4. Zmražené houby. V sezoně hub vždy chodím do lesa a nasbírám jich tolik, kolik jen mohu. Nemám moc ráda sušené houby. Mrazím je na kostičky jako směs, či zvlášť podle druhu. Například lišky, či hřiby na plátky. S hřiby mám ještě jeden trik. Nakrájím je na malé kostičky, trochu osmahnu a smíchám s rozměklým máslem a troškou soli. Tuto směs pak vyklopím na průsvitnou fólii a vytvaruji váleček, který vložím až do ztuhnutí do ledničky. Poté vyjmu a nakrájím na cca. centimetrové kolečka, které zabalím každé zvlášť do folie a uschovám do mrazáku. Lze toto houbové máslo pak použít na omáčku, na steak, či do polévky, kterou chceme zjemnit máslem.

Please follow and like us:


4 thoughts on “Zmražení pomocníci”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *