život mi chutná

Zelňačka

Milí milovníci hřejivých polévek,

dnes mám pro vás recept na zelňačku, po které se už v zimě olizoval kde kdo… Základ jsou uzená žebra. Vím, že není jednoduché je sehnat. Nevede je totiž každé řeznictví.  Kde je mají vždy a to dokonce i o víkendu, je řeznictví ve vestibulu metra na zastávce Můstek, směr Vodičkova ulice. Mají tam velký výběr uzeného. Nikdy jsem neviděla tolik různých kusů uzeného kuřete….

Uzená žebra musíte uvařit již den dopředu a nechat přes noc za oknem. Další den nezapomeňte sebrat tuk, který se vysrážel na povrchu, jinak bude mít vaše polévka pachuť mastnoty. Žebra vyndejte, trochu opláchněte a oberte. To masíčko později vrátíme do zelňačky.  V hrnci osmažte cibulku a zaprašte trochou papriky. Poté přidejte zelí a zalijte vývarem z uzeného. Přidejte masíčko bobkový list, nové koření a kuličky černého pepře. Poté jí vařte pod pokličkou. Na posledních 20 minut přidejte brambory nakrájené na kostičky. Až změknou, sundejte hrnec z ohně a vmíchejte smetanu.

Mmmmh dobrou chuť…

Please follow and like us:


1 thought on “Zelňačka”

  • léta používám stejný recept,jen si myslím že „kyselica“bez klobásky není možná…už aby byl štědrý den:-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *