život mi chutná

Steak z roštěné se speciálně opečenými brambory

Milí milovníci steaků,

s přítelem jsme dostali chuť na pořádný kus masa. Vzhledem k tomu, že je neděle a tudíž řezníctví nejsou otevřená, zajeli jsme si do Intersparu.  Moc často do velkých nákupních center nejezdím. Myslím, že už znáte mou zálibu ve farmářském trhu Jiřák. Každopádně jsem byla mile překvapena. Mají opravdu dobrý výběr masa. U drůbeže mě nejvíce zaujaly baby kuřata, nebo chlazená, francouzská kachní prsa, která mám moc ráda. Přesto jsme si vybrali roštěnou z plemena Angus.

Doma jsem pak přemýšlela jakou přílohu zvolit a hned mě napadl recept na pečené brambory, který mi prozradil již dávno můj starý přítel. Prý takto upravoval brambory jeho otec, který jinak vařit vůbec neuměl. Tudíž je jasné, že na tom nebude nic moc těžkého… Brambory nakrájejte na tenké plátky asi tak 5mm. Na pánev nalijte trochu olivového oleje a naskládejte tam brambory. Prosím nevházejte je tam. Měly by hezky ležet jeden plátek na druhém po celé pánvi, klidně ve více vrstvách. Od této chvíle na ně nesahejte a to asi tak 40 minut. Můžete čas od času nakouknout na dno, jak vypadá spodní vrstva, ale obrátit až když je vážně křupavá a hnědá. V tom okamžiku přijde ta jediná složitá část. Otočit vše naráz, nebo alespoň po velkých celcích.  A nechte dalších cca. 30 minut. Jde totiž o to, aby vrstvy na povrchu byly co možná nejkřupavější a ty uvnitř krásně měkké a to vše přilepené k sobě. Je to báječné. Na konec, již na talíři, nakrájejte červenou cibuli na velice tenké kroužky. K tomu se obvykle podává zelený salát, nejlépe římský se zálivkou z bílého vinného octa a olivového oleje. Já k němu přidala ještě trochu čekanky, ale není to nutné.

Když byly brambory skoro hotové, hodila jsem do pánve roštěnou a opekla jí, tak jak jí máme rádi, hezky růžovou a uprostřed spíše červenou, neboli medium rare. V kombinaci s bramborami a salátkem to bylo výtečné.

Mmmmh dobrou chuť…

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *