život mi chutná

Pečená zelenina s kozím sýrem

Pečená zelenina mi vždy přišla spíše jako podzimní záležitost. Letos se to ovšem změnilo. Díky mému úžasňátku  kupuji více kořenové zeleniny, protože mu z toho mixuji příkrmy. Na našem farmářském trhu zrovna najdete báječnou mladou mrkvičku, nové brambůrky, od minulého týdne i pastinák a hlavně tři různé druhy řepy. Červenou, žlutou a bílou. Červená je nejrozšířenější, ale při přípravě je s ní trochu kříž. Obarví úplně všechno. Prkénko a nůž umyji, na ruce použiji jednorázové rukavice, ale plasty mého parního hrnce, ve kterém vařím zeleninku na páře pro mého broučka,bych nerada měla růžové. Proto mě teď náramně baví i ty další odrůdy řepy. Na tento recept můžete použít jakoukoli kořenovou zeleninu, zrovna prodávají u Vás. Nakrájejte je na menší dílky rovnou do pekáče i s několika brambůrky. Ideálně přidejte ještě trochu česneku a jarní cibulku na větší kusy. Vše osolte hrubou mořskou solí, polijte pár lžícemi medu, olivovým olejem a podlijte trochou vody, nebo bílým vínem, kdybyste ho měli čistě náhodou zrovna po ruce. Pečte při 180°C do změknutí zeleninky. Stačí do ní občas píchnout a vše promíchat. Když je zelenina měkká, ale pořád ještě na skus, vytáhněte jí a posypte čerstvým kozím sýrem. Já si k tomu obvykle dělám jen salátek, ale tato pečená zelenina je i skvělá příloha k jakémukoli masu, například pečenému kuřátku.

Dobrou chuť..

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *