život mi chutná

Kapustové karbanátky s bramborovo/sýrovou kaší „Aligot“

Milí milovníci vaření,

tentokrát jsem se rozhodla, že zkusím jiný trh než můj oblíbeny na Jiřího z Poděbrad, a vydala jsem se na Kubáň. Tento trh vypadá více jako klasické tržiště, stánky jsou totiž uspořádané do kruhu. Mají zde i více stánků se zeleninou. Stejně si nemohu pomoci, ale trh Jiřák má pro mě jedinečnou atmosféru. No a taky je pro mě zásadní výhodou, že ho mám doslova za rohem a můžu si zaběhnout v noční košili a kabátu například pro čerstvé krůtí maso, zeleninku, nebo rybičku.

Nicméně jsem si z Kubáně, mimo jiné, odnesla krásnou kapustu.

Viděla jsem jí tam ležet a nemohla jsem odolat, i když jsem neměla ponětí, co z ní vytvořím. To se mi často nestává, vesměs něco zahlídnu a v hlavě se mi vytvoří konkrétní představa, co s danou ingrediencí spáchám. Věřte či nevěřte, ještě nikdy jsem nepracovala s kapustou. Prohledala jsem mnoho kuchařek, viděla hodně receptů, které nejčastěji kapustu upravovali jako přílohu. Já ovšem hledala hlavní jídlo. Pak jsem navštívila mou kamarádku, která shodou okolností mluvila o tom, že má chuť na kapustové karbanátky. Tak jsem se do nich pustila.Obrala jsem celou kapustu a uvařila listy do měkka. Poté přelila studenou vodou, pro zachování barvy, vymačkala z listů vodu a umlela v mém kuchyňském robotu. Vodu jsem ovšem nevylila. Použila jsem jí na zeleninovou polévku z dalšího receptu. Poté jsem ve vodě uvařila 200g uzeného masa a také jsem ho umlela. Vodu z masa jsem přilila ke kapustové vodě a schovala.

K směsi uzeného a kapusty jsem vmíchala tři vajíčka, osmahnutou cibulku, sůl, pepř a trochu strouhanky. Ze směsi jsem zformovala klasické karbanátky a obalila je ve strouhance. No a nakonec usmažila na oleji.

Vedle jsem nechala uvařit brambory, které přinesl přítel a nejspíš nebyly ty správné na kaši, přidala k nim, mléko, sůl a pažitku a vše jsem tyčovým mixerem rozmixovala, což by se spravně nemělo. Vytvořila se zvláštní hutná hmota, která příteli připomínala „Aligot“, jakousi přílohu z Francie, kdy se přidává do bramborové kaše sýr a to nejlépe Gruyére. Ten jsme sice doma neměli, tak jsme do kaše nastrouhali sýr podobného typu.  Kaše se stala lehce nakyslá a navinulá. Věřím, že to není každého chuť, má to rozhodně byla.

Co se týče karbanátků, do těch bych příště přidala ještě trochu mletého vepřového, aby byly ještě šťavnatější. Přeji vám zábavu při experimentování…

Mmmmh dobrou chuť…

 

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *