život mi chutná

Elektrický pomocníci

Jsem člověk, který se snaží vždy vařit poctivě, ale pokud to jde, ráda si práci ulehčím a to prostřednictvím elektrických pomocníků.  Zde vám dám menší výčet strojů, bez kterých se v kuchyni jen těžko obejdu. Třeba zjistíte, že vám nějaký z mých pomocníku, při vaření chybí!

  1. Ruční mixér – byl můj první vlastní přítel v kuchyni, snad mimo toasteru. Určitě víte co s ním. Já ho hlavně používám na rozmixování polívek a omáček a dále na šlehání sněhu. Ani nevím, jakou značku mám. Nápis se již smyl. Fotku jsem našla. Je to běžný stroj, u kterého mi hlavně záleželo na cenně a na tom aby tyč (proto také označován jako tyčový mixér) na jehož konci jsou upevněny nože, byla z nerezu a ne plastu. Má ještě třetí nástavec, který jsem nepoužila.
  2. Mým druhým pomocníkem byl, již také od dob co jsem se odstěhovala od rodičů, rýžovar. Já ho tedy vždy nazývám rýžovačem… Možná jste si v mých receptech všimli! První byl nějaký levný, bez určitého původu, koupený mým otcem na internetu. Později jsem dostala jako dar nový rýžovar od Zojirushi. Je to takový luxusní, nerezový UFO.  Nedokážu ovšem říct, že by byl nějak znatelně lepší než ten levný předešlí. Kdyby se mi tento rozbil, šla bych jednoduše do velké vietnamské tržnice a koupila si tam nějaký, který používají oni. Rýži nevařím jinak. Prostě jí tam nasypete, přilijete vodu dle rysky, zavřete víčko a zapnete. Až bude rýže hotová, samo se přepne na udržování v teple. To znamená, že klidně můžete zpustit vaření rýže a odejít na pár hodin pryč. Až se vrátíte, budete mít krásně teplou, vonící rýži přímo na servírování.
  3. No a poslední nejuniverzálnější jsem dostala letos k narozeninám. Dlouho jsem ho vybírala a je vážně dokonalý! Umí skoro všechno. Je to například klasický mixér se skleněnou nádobou na koktejly, nebo šejky. Umí rozmixovat i led, ale smíchaný s nějakou tekutinou. Já si v létě v něm dělala moje oblíbený argentinský liquado. Rozmixovala jsem zralé broskve s trochou vody a cukru. Skvělé také místo snídaně. Dále má malou skleněnou nádobu na mletí oříšků, čokolády, bylinek, atd. S pomocí touto nádobou nejraději strouhám parmezán. Je to hned a můžete si regulovat, jak nadrobno to chcete. Další součástí je odšťavňovač. Nebyla jsem si jistá jak moc funkční bude a musím říci že věru je. Dělám si takto vitamínový džusy z jablek, hrušek a mrkví. Je to báječné. Odšťavňovače bývají složité na čištění. Tento umyjete za dvě minuty. Abychom pokryli veškeré ovoce, robot disponuje i násadou na citrusy. Přítel mi rád po ránu mačká pomeranče. Je to totiž neuvěřitelně rychlé. Půlka pomeranče za dvě vteřiny. Máte tak půl litru čerstvého džusu za pár minut. S robotem lze také hníst těsto. Což se mi teď vyplatilo při pečení cukroví. Má také šlehací metličky, se kterými jsem zatím jen šlehala máslový krém na dort. Lze takto ušlehat i sníh, ale já stále ještě používám svůj starý ruční mixér. Vedle hnětacích nožů z plastu jsou zde i nerezové nože na sekání. Například na zeleninu, nebo strouhanku. A v neposlední řadě tři nástavce s šesti možnosti krouhání. Již jinak nedělám mrkvový, nebo okurkový salát. Pokud zapékám například nachos, nebo něco podobného s pomocí měkkého sýra, bylo vždy problém ho ručně nastrouhat. S pomocí mého milovaného Kenwoodu to je snadné a nesmírně rychlé.

Máte ještě další pomocníky, které jsou pro vás nezbytné?

Please follow and like us:


2 thoughts on “Elektrický pomocníci”

  • Nejdůležitější pomocník je pro mne nůž. Velký, věčně ostrý kuchynský nůž!
    Jeden takový mám od Tebe.

    Juraj

  • zdravím a hlásím že na první místo dávám tyčový mixér od brauna a příslušenství k němu,pak pekárna ,používám jí jen na těsta ale před jejím uměním se musím poklonit:-))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *