život mi chutná

El Barrio de Ángel

Doslechla jsem se o relativně nově otevřené (říjen 07) argentinské restauraci a hned jsem se těšila, že si zavzpomínám na jednoduchou, avšak fascinující kuchyň. Měla jsem minulý rok to štěstí strávit,  hlavně kulinářsky, velice zajímavý měsíc v překrásné Argentině. Expert sice po tak krátké době nejsem, ale dokážu s klidným srdcem říci, že vím jak by měla vypadat a chutnat správná Parillada, neboli argentinská grilovačka. Argentinci v podstatě nic jiného než grilování nedělají a to vůbec nevadí, protože jsou v tom naprostí přeborníci a to samozřejmě hlavně díky neuvěřitelné kvalitě jejich hovězího.

El Barrio de Ángel, česky Čtvrť Anděla, které je situováno hned naproti Novému Smíchovu, má obrovské zázemí ve starém sklepení a tudíž najdete mnoho možností se skrýt v romantických zákoutích. Toto mi bohužel nebylo dopřáno, vzhledem k tomu, že jsem si na návštěvu vybrala prázdninovou neděli a obsazeny byli jen tři stoly. Když jsem si sedla kam jsem chtěla, byla jsem upozorněna číšníkem, že zde nemají prostřeno, v tom  jsem neviděla takový problém, vzhledem k tomu že prostírání se skládalo z nože, vidličky a ubrousku. Číšník v tom problém viděl a já si tedy sedla kam chtěl on, hned vedle obrovské Parilly – grilu. I jídelní lístek mě trochu zarmoutil, nenašla jsem totiž ani jeden typický argentinský řez a ani mé oblíbené ovocné národní pití Liquado. Ale přece jen jsem si vybrala. Jako předkrm jsem měla Empanadas carne, argentinské taštičky plněné masem (99 Kč), které chutnaly přesně tak, jak ty v Argentině, které jsem jedla v různých variacích každý den k obědu. Druhý předkrm Carne Montevideano – syrové argentinské hovězí maso ochucené pomerančovou kůrou (175 Kč), byl znatelně kvalitnější a jemně štiplavý tatarák. Jako takový byl ovšem trochu moc teplý. Hlavní chod Parillada „La Boca“ pro jednu osobu (370 Kč), se skládal z hovězího rumpsteaku, Choriza ( bílá argentinská klobása – neplést si se španělským kořeněným salámem) a quesa Provoleta (argentinský sýr na grilování). Vše bylo přineseno na vlastním malém grilu, což ovšem nebylo až tak výhodné jak se zdálo, protože už tak až moc propečené maso se vesele propékalo ještě více. Navíc bylo marinované prý v takzvaném „argentinském koření“, což je zvláštní vzhledem k tomu, že v Argentině žádné vlastní koření na marinování nemají. Maso tam má samo o sobě tak vynikající chuť, že ho Argentinci maximálně posypávají hrubou mořskou solí. Chorizo sice mělo absolutně jiný tvar než na jaký jsem zvyklá, ale chuťově  bylo v pořádku. Provoleta byla naprosto typická. S ní je totiž vždycky kříž, když jí necháte vychladnout okamžitě ztuhne tak, že se nedá rozkousat. Na to musí být člověk tak jako každý Argentinec připraven a sníst jí co nejrychleji, protože když se ještě táhne je báječná. Nejvíce ze všeho jsem se těšila na dezert Flan cicero con dulche leche (65 Kč), který jsem jedla v Argentině třikrát denně a to od těch normálních ze supermarketu až po luxusnější verze ve vyhlášených restauracích. Je to takový puding na způsob italské Panna Cotty. Dulce de leche je argentinská „úchylka“, zkaramelizované kondenzované mléko, které dávají do všech zákusků a dokonce z něho vyrábí i zmrzlinu. To co přinesli se spíše podobalo nějakému koláči a mělo bohužel i takovou konzistenci. Chuťově bylo mé nezapomenutelné vzpomínce celkem podobné.

Po večeři jsem měla tu možnost si popovídat, k mému překvapení, s doopravdy argentinským kuchařem pocházejícím z Buenos Aires, který se stará o Parillu. On sám mi dal za pravdu, že můj tak oblíbený Flan je zde v restauraci naprosto jiný než by měl být. Prý dával českému kuchaři originální recept, ale že ten to prostě neumí.

Nakonec se musím trochu omluvit. Kdybych totiž neměla tak hluboce zaryté kulinářské zážitky z Argentiny a přesně dané představy o tom jak jejich speciality mají vypadat a chutnat, tak bych si tento večer v El Barrio de Ángel rozhodně velmi užila. Tudíž doporučuji neznalcům jihoamerické kuchyně návštěvu této restaurace, například v horký letní den, kdy si užijete chládek sklepení a bohaté speciální polední menu.

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *