život mi chutná

Čerstvé nudle s liškami

Milí milovníci hub,

když jsem na tom mém oblíbeném trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad nakupovala s přítelem a on si odběhl pro rybu na předešlý recept, já objevila snad poslední várku lišek. Už je sice lehce po sezóně, i když tchýně na chalupě ještě pár zmražených našla, já je tam nemohla nechat. Na stánku naproti měli čerstvé české těstoviny. Četla jsem o této firmě v jednom z gastronomických časopisů, které odebírám a tak jsem byla zvědavá, jak dobré těstoviny vyrábějí. Sama jsem se to totiž na kurzu vaření ve Florencii naučila. Dělám je ovšem jen při výjimečných situacích… Těch druhů vaječných těstovin měli na stánku celkem hodně. Vybrala jsem si na svůj záměr, je zkombinovat s liškami, trochu tlustší spaghetti.

I když bych doma obvykle sáhla spíše po tvaru penne. Penne  zachytí svou formou a vroubkování lépe smetanovou omáčku. Doma mám samozřejmě sušené a ty jsou hladké. Při čerstvých těstovin je to jiné, jsou hrubé a sami od sebe jí dobře zachycují.

Doma jsem každopádně osmahla trochu cibulky a na ní pak lišky, které jsem trochu osolila. Poté jsem vmíchala 31% smetanu, zaprášila to celé trochou hladké mouky a nechala omáčku probublávat. Vedle jsem nechala vařit vodu a těstoviny do nich vložila jen na pár minutek. Čerstvé těstoviny se vaří mnohem kratší dobu než sušené a je těžší vychytat ten správný okamžik, aby zůstaly „al dente“. Když tento okamžik nastal, smíchala jsem je s omáčkou a přidala asi pět lístků bazalky nakrájené na proužky. Na talíři jsem celé jen posypala parmezánem a mohla servírovat.

Tuto omáčku můžete udělat stejným způsobem i z žampionů. Není to sice ono, ale pořád to bude moc dobrý oběd…

Mmmmh dobrou chuť…

Please follow and like us:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *